Imádom a kalácsot,pláne amikor frissen kiveszem a sütőből. Eddig még sosem bírtam kivárni,míg meghűl,pedig kelt tészta és az bizony megüli az ember gyomrát, de ha egyszer olyan finom... Klasszikus kalács,fonni kell,de megéri a fáradozást.
Tészta:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
8 dkg cukor
4 dl tej
csipet só
3 tojás sárgája
2 ek. étolaj
Töltelék:
1 csomag őrölt fahéj
25 dkg margarin
20 dkg cukor
Tetejére:
1 tojás
Az élesztőt a szokásos módon tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk,majd belekeverjük a többi hozzávalót. Közben kikeverjük a töltelékhez való puha margarint a fahéjjal és a cukorral. A tésztát 6 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk őket. A kinyújtott lapokat megkenjük a fahéjas töltelékkel és feltekerjük őket egyenként. Ezután következhet a kézműves foglalkozás. Egyszerű fonással hármasával fonjuk őket össze,így végül 2 kalácsot kapunk. Helyezzük őket kivajazott, kilisztezett formába (én kenyérformába szoktam rakni,hogy szép magas legyen),majd hagyjuk kb.1/2 órát kelni. Ekkor megkenjük a tojással és tehetjük is be a sütőbe.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.